Foccacia

Ingredienser
- 1 långpannebröd
- 25 gr jäst
- 3 dl ljummet vatten
- 1,5 dl Rybsolja
- 2 msk flytande honung
- 1 msk flingsalt
- 7 dl vetemjöl special
- ca 10 st coctailtomater
- Fetaost
- Några kvistar färsk rosmarin och torkad oregano
Tillagning
- Ugnstemperatur: 220°C varmluft /250°C vanlig ugn
- Vispa ut jästen med vatten, rybsolja, honung och flingsalt i en bunke.
- Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i ca. 5 minuter.
- Jäs degen till dubbel storlek, i ca. 35 minuter, i bunken övertäckt med en bakduk
- Häll ut degen på mjölat bakbord, knåda den lite och lägg i den oljade långpannan med lite flingsalt i botten (Snåla inte med oljan). Platta ut degen tills den är 1-2 cm tjock, försök få den jämntjock, och låt jäsa igen under bakduk, ca. 30 minuter.
- Innan den skall i ugnen är det dags att fylla den med lite godsaker, jag valde cocktailtomater & fetaost, men det går lika bra med soltorkade tomater och eller oliver, bara din fantasi sätter gränserna.
- Forma hål i degen med fingrarna, ringla över rikligt med rybsolja och strö över flingsalt. Tryck ner hela cocktailtomater i brödet, bryt fetaosten i mindre bitar och tryck ner samt strö över lite färsk rosmarin och lite torkad oregano.
- Baka brödet i ugnens mitt tills det är gyllene i ca. 10 minuter, låt brödet svalna under bakduk.
- Skär i bitar och avnjut som måltidstillbehör, på buffébordet eller bara med en god sallad. Brödet passar även ypperligt till soppor eller nåt annat gott man kan doppa det i.